Lucerna

Lucerna spatřila světlo světa v roce 1905 a vzešla z dílny českého romanopisce a dramatika, tvůrce historických povídek, románů a kronik z českých dějin, autora historických      a vesnických dramat a her s pohádkovými motivy, mistra Aloise Jiráska.

Narodil se roku 1851 v Hronově, vyrůstal v Broumově, poté absolvoval gymnázium v Hradci Králové                a vystudoval dějepis na filosofické fakultě v Praze. Zajímavostí je pro nás fakt, že se ucházel o místo kantora      na gymnáziu v Novém Bydžově, kde ovšem nebyl přijat a odešel                 do Litomyšle, kde působil jako středoškolský učitel. Jeho život je tedy úzce spjat s naším krajem.

V době vzniku Lucerny byl již Jirásek slavný autor historických románů a dramat, přesto svému novému dílu zpočátku příliš nedůvěřoval. V červnu roku 1905 jej předkládá Gustavu Schmoranzovi, tehdejšímu řediteli Národního divadla, s velkým ostychem a obavami. Hra však byla přijata a bylo nutné pro ni najít vhodný název. Schmoranz navrhoval titul Naše lípa, režisér Jaroslav Kvapil však přišel s Lucernou a při tom už zůstalo. Ještě během generální zkoušky přišel Jirásek za Kvapilem se svými pochybnostmi    o tom, zda diváci jeho novou hru pochopí a přijmou. Premiéra Lucerny byla v předvečer 22. výročí otevření Národního divadla – 17. listopadu 1905. Vyprodáno sice nebylo, zato však hra    i její autor sklidili bouřlivý úspěch        a Lucerna se záhy stala hitem. Časem byla přeložena do mnoha jazyků           a hrána po celé Evropě. U nás byla dosud celkem třikrát zfilmována a stala se zřejmě nejfrekventovanější hrou našich profesionálních i amatérských scén.

Lucerna je vlastně pohádková hra, v níž vystupují též vodníci, lesní víly nebo hejkal. Děj je zasazený        do dob poddanství. Symbolická rovina textu je soustředěna kolem dvou klíčových motivů – lucerny a lípy, které jsou si v jistém smyslu protikladné. Lucerna symbolizuje poddanství           a omezení svobody, lípa naopak historickou tradici a svobodu. 

Myslím, že ačkoli, nebo možná právě proto, že Lucerna vydává své světlo již více než sto let, má nám i po tak dlouhé době od svého vzniku co říct a čím nás potěšit.

Obsazení

Mladá kněžnaZuzana Zmítková
DvořanJiří Vacek
VrchníVladimír Hrubý
MlynářVladimír Všetečka
BabičkaVěra Kuzdasová
HaničkaPavlína Plecháčová
Zajíček, učitelský mládenecPetr Kruliš
Braha, sekerníkLadislav Šenk
Zima, šumařDavid Cejnar
Sejtko, šumařPetr Veselý
Klásek, šumařJiří Hruška
KláskováSvětlana Vacková
Michal, vodníkLuděk Smadiš
Michal, vodníkMichal Skalický
Ivan, vodníkPetr Kebort
Pan FrancLibor Kruliš
MušketýrMartin Flégr
Žán, sluhaRostislav Kykal
KomornáDana Hrušková
Kroužilka, rychtářLuboš Ondra
Votruba, rychtářJakub Ondra
rychtáři, družičky, lesní panny, Hejkal…
Režie:Vladimír Hrubý
Scéna:Vladimír Vondruška
Zvuk:Luboš Haltuf
Světla:Jaroslav Žák
Rekvizity:Zdena Žáková
Masky:Eva Stoklasová a Marie Hrušková
Text sledují:Eva Stoklasová a Dana Hrušková

Téměř všechny kulisy byly vyrobeny v dílnách Národního divadla v Praze a téměř všechny kostýmy byly zapůjčeny Divizí Fundus a.s. Barrandov studio. Děkujeme za vstřícnost a laskavou spolupráci.

Galerie

Videa

Ohlasy a články

  • Taková byla Lucerna

    Taková byla Lucerna

    Byl jednou jeden Lohovský mlýn, jehož hospodář měl za povinnost v jakoukoli dobu posvítit vrchnosti lucernou až ke starému zámečku u jezírka… Ano, pokud připustíme, že Jiráskova Lucerna je v podstatě …

  • Referát Lucerna

    Referát Lucerna

    Vážená paní učitelko … , dovolte mi předstoupit před vás s referátem, v němž bych vás ráda seznámila s divadelní hrou Lucerna. Nevybrala jsem si toto téma tak docela náhodou. Inspirovalo mě k tomu …

  • NBZ – Lucerna

    NBZ – Lucerna

    Lucerna Alois Jirásek napsal a k provozování v Národním divadle odevzdal Lucernu v roce 1905. Napsal celkem dvanáct divadelních her, avšak žádná z nich nedosáhla jejího úspěchu. Proč jsme se …

Kdy a Kde

us sed, aliquam non, tellus. Sed ac dolor sit amet purus malesuada congue. Etiam egestas wisi a erat. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Integer tempor. Suspendisse sagittis ultrices augue. Mauris suscipit, ligula sit amet pharetra semper, nibh ante cursus purus, vel sagittis velit mauris vel metus. Sed vel lectus. Donec odio tempus molestie, porttitor ut, iaculis quis, sem. Aliquam erat volutpat. Pellentesque sapien. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos hymenaeos. Etiam dictum tincidunt diam. Etiam commodo dui eget wisi.